December 2012

Beste nieuwsbrieflezers en -Iezeressen,

logostichting helphelpenIn de nieuwsbrief van juni 2012 staat een overzicht van de projecten die Wies met uw financiële steun de laatste twee jaar wist te realiseren. De drie verpleegsterswoningen bij de kraamkliniek in Gbodome zijn inmiddels ook afgebouwd. Voor degenen, die geïnteresseerd zijn in een totaaloverzicht van Wies haar activiteiten sinds 2000 verwijzen wij naar haar website.

 

Met een nieuw jaar in het verschiet willen we de blik vooral richten op de (nabije) toekomst. In eerdere nieuwsbrieven was sprake van een mobiele cassave-fabriek, die naar lokale boeren wordt getransporteerd om hun cassaves te verwerken tot zetmeel. Het gaat om een uitvinding van Peter Bolt, een Nederlandse ingenieur, die deze productiemethode al met veel succes toepast in Nigeria en Mozambique. De vinding zorgt in die landen voor veel werkgelegenheid en hogere inkomsten voor de aangesloten boeren. De eerdere contacten met de heer Bolt hebben ertoe geleid dat hij Wies in het weekend van 16 tot en met 18 november j.l. vanuit Nigeria in Golokuati heeft opgezocht. Speciaal voor deze gelegenheid was ook Aloys Janssen, voorzitter van Stichting Help Helpen (SHH) naar Golokuati gevlogen. Zoals u misschien weet, zamelt SHH geld in voor projecten van Wies. Peter Bolt was o.a. in gezelschap van zijn Ghanese partner mr. Kodwo Osei Sorfo.

Nadat Wies en de Ghanese bestuurders van de door haar opgerichte NGO de genodigden van koffie en een warme maaltijd hadden voorzien, vond vrijdag 16 november een bijeenkomst plaats met lokale en regionale bestuurders. Eén van de sprekers was Ernest van de door Wies gesteunde "Agbeko-vrouwengroep". Hij weet veel van de cassaveteelt en kent als geen ander de problemen waar kleine boeren en boerinnen in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. De dag erna is een bezoek gebracht aan negen boeren in de buurt, die cassaves verbouwen. In de velden werden grote verschillen aangetroffen in ras, kwaliteit en opbrengst per hectare. Peter Bolt beloofde de boeren experts te laten komen om hun teelt te verbeteren. Die dag is ook een geschikte plaats gevonden voor de rijdende cassave-fabriek. Op de betreffende locatie is zowel elektriciteit als water beschikbaar.

Het enthousiasme van de regionale bevolking voor dit initiatief is zó groot dat diverse chiefs inmiddels toezeggingen hebben gedaan voor het beschikbaar stellen van land. In principe kunnen jonge boeren direct beginnen op 60 hectare landbouwgrond aan de weg naar Hohoe. Vóór de komst van Peter Bolt had Wies al een lijst opgesteld met de namen en telefoonnummers van zo'n 500 boeren, die aan het project mee willen doen. Achter iedere naam staat hoeveel hectare cassaves hij/zij momenteel verbouwt en hoeveel daar in de toekomst bij kan komen.

De heer Bolt heeft in Accra afspraken gemaakt met SabMillar, één van de grootste bierbrouwerijen ter wereld, over de aankoop van zetmeel. De brouwer wil in Ghana cassavebier op de markt brengen en heeft daarvoor jaarlijks honderden tonnen grondstof nodig. De bekendste biermerken in Ghana zijn Star en Club, maar blinde tests hebben uitgewezen dat cassavebier het lekkerste wordt gevonden. De start zal geleidelijk en in fases geschieden, waarbij de aanvoer van cassave-zetmeel zal worden afgestemd op de productie van het bier. De voor dit doel te gebruiken mobiele fabriek (kosten 1,2 miljoen euro) is in Denemarken gemaakt en wordt deze maand in onderdelen per container naar Ghana gevaren. Hij zal in Accra in elkaar worden gezet en in februari-maart 2013 naar Golokuati komen om de aangeboden cassaves te verwerken. De eerder genoemde mr. Kodwo zal de organisatie van het hele proces voor zijn rekening nemen in nauwe samenwerking met Wies en de bestuurders van haar NGO. Als de introductie slaagt, zal de heer Bolt de productie geleidelijk opvoeren en minimaal tien jaar in de regio blijven. Deze ontwikkeling zal grote invloed hebben op het leven van de bij het project aangesloten boeren en boerinnen. Over het verloop ervan zullen we in de komende nieuwsbrieven uitvoerig verslag blijven doen.

Het hierboven beschreven "cassave-project" past goed in onze strategie om het (Nederlandse) bedrijfsleven te interesseren voor levensvatbare initiatieven in de Ghanese Volta Regio en omgekeerd. Wies heeft in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd en kan potentiële buitenlandse investeerders in contact brengen met de juiste partijen in haar omgeving.

In eerdere nieuwsbrieven konden wij u melden dat studenten van het R.O.C. en de Avans Hogeschool in Breda stage lopen in ziekenhuizen bij Wies in de buurt. Hun bezoeken hebben onder meer geleid tot het uitwerken van een plan om bij het Margret Marquart Catholic Hospital (MMCH) in Kpando een opleiding verpleegkunde te starten. Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen Wies en diverse Ghanese partijen, waaronder het betreffende ziekenhuis en het Ministerie van Volksgezondheid. Wies heeft beloofd om de begrote bouwkosten van 70.000 euro voor haar rekening te nemen; de Ghanese partners zullen de start van de opleiding mogelijk maken door de vereiste vergunningen aan te vragen, lesprogramma's samen te stellen en docenten en leerlingen aan te trekken. Met de fondsenwerving voor dit project is in september 2012 begonnen. De gemeente Breda en Impulsis, een initiatief van Edukans, ICCO en Kerk in Actie hebben toegezegd elke donatie met 50% te zullen verhogen. Er ontbreekt nog ongeveer 3.000 euro maar inmiddels zijn de aannemers begin deze maand met hun werkzaamheden begonnen. In januari 2013 zal het MMCH met advertenties studenten gaan werven voor de nieuwe opleiding. Als alles volgens plan verloopt zal deze in september 2013 met 60 eerstejaars van start gaan. In maart 2013 zullen vier studentes van de Avans Hogeschool in Breda naar Ghana reizen om te inventariseren wat er allemaal nodig is aan instrumenten en andere medische apparatuur om hun collega's in Kpando een goede studie te garanderen. Misschien dat Nederlandse ziekenhuizen het MMCH daar in de toekomst mee kunnen helpen. Het ligt in ieder geval in de bedoeling om de komende jaren de band met het MMCH en de verpleegstersschool verder te versterken. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan uitwisseling van studenten en docenten, maar in een later stadium ook aan artsen en specialisten.

Wies is met haar 78 jaar niet meer de jongste, maar ze voelt zich nog steeds gezond en vitaal. Met de steun van getrouwen in haar woonplaats Golokuati en sympathisanten hier in Nederland blijft ze zich inzetten voor betere leefomstandigheden van de arme plattelandsbevolking in haar omgeving. 

Mede namens haar wensen wij u fijne Kerstdagen en een gelukkig 2013.